دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید صدوقی یزد
پاسخ به پرسش های علمی

     1- علائم تب مالت چیست؟

تب نوسان­ دار، سردرد، تعریق، درد مفاصل و کمر، بی­ اشتهایی، خستگی مفرط و خطر سقط جنین را در خانم­ های باردار به دنبال دارد.

2 - سم موجود در انتهای خیار چه نام دارد و چه عوارضی در بدن ایجاد می­کند؟

کوکوربیتاسین نام دارد که سبب تلخی آن می­شود. و عوارضی از قبیل دل­درد، استفراغ، اسهال و حتی مرگ ایجاد کرده. لذا باید از مصرف خیار تلخ پرهیز کرد.

3- برای پیشگیری از مسمومیت با لکتین موجود در لوبیا چه راهکاری وجود دارد؟

ابتدا باید لوبیا را قبل مصرف به مدت 5 ساعت داخل آب خیسانده و آب آن دور ریخته شود و در مرحله بعد باید لوبیا در حرارت جوش به مدت ده دقیقه پخته شود تا سم از بین برود.

4- معروف ترین قارچ سمی و عوارض آن چیست؟

آمانیتا - آسیب کبدی، ضعف، بی­حالی، اسهال، استفراغ و حتی در مواردی منجر به مرگ می شود.

5- نوشیدن چای داغ چه خطری دارد؟

خطر سرطان مری را به دنبال دارد- به دلیل آسیبی که به سلول های پوششی مری وارد میکند.

6- مصرف افراطی ماهی شور چه پیامدی دارد؟

دریافت بیش از حد نمک ژن های دخیل در سرطان معده را فعال می­کند و نهایتأ احتمال خطر سرطان معده را افزایش
میدهد.

7- راه­های انتقال بیماری تب کریمه کنگو چیست؟

این بیماری از جمله بیماری های مشترک بین انسان و دام است. از طریق دام ­های اهلی مثل گاو، گوسفندو بز منتقل می شود. گزیدگی با کنه یکی از راه های انتقال به انسان می­باشد. همچنین تماس مستقیم و خوردن گوشت و اندام های خوراکی حیوانات بیمار نیز سبب ابتلای انسان می­شود بنابراین هنگام خرد کردن و بسته بندی گوشت حتما از دستکش استفاده شود.

8- سم سولانین چیست و چه عارضه­ ای ایجاد می­کند؟

سولانین یکی از گلیکو­آلکالوئید های گیاهی است که به طور طبیعی در سیب­ زمینی وجود دارد. این سم موجب تهوع، استفراغ و دل­درد می­شود.

9- مهمترین عامل ابتلا به بیماری اسهال آمیبی چیست؟

آلودگی مدفوعی منابع آبی است.

10- آلودگی متقاطع چیست؟

به انتقال عوامل میکروبی از غذای خام به غذای پخته گفته می­شود.

11- سم موجود در هسته زردآلو تلخ چیست و عوارض مصرف آن چه مواردی می باشد ؟

سم موجود در هسته زردآلو تلخ آمیگدالین نام دارد. باعث مسمومیت سیانیدی میشود که مهمترین عوارض آن شامل سردرد، اسهال،استفراغ،درد شکم و کاهش فشار خون می­باشد.

12- آیا استفاده از قاشق کودک توسط مادر، سلامت کودک راتهدید می­کند؟

احتمال انتقال نوعی باکتری به نام هلیکوباکتر از بزاق مادر به کودک وجود دارد.

13- تفاوت عدم تحمل لاکتوز و آلرژی به شیر چیست؟

1)عدم تحمل لاکتوز ارتباطی به واکنش سیستم ایمنی ندارد.2)عدم تحمل لاکتوز معمولا بزرگسالان را درگیر کرده اما آلرژی عمدتا در اطفال شایع است. 3)آلرژی با نوشیدن حتی یک جرعه شیر رخ می­دهد اما عدم تحمل لاکتوز با مصرف حدود یک لیوان شیر بروز می کند.

14- مسمومیت های غذایی بیشتر در کدام گروه سنی عوارض دارد و چه علائمی دارد؟

معمولا در بانوان باردار، سالمندان و کودکان به مراتب خطرناک تر است. علائمی نظیر دل درد ، اسهال، تهوع و استفراغ ایجاد میکند.

15- نیترات موجود در کودهای شیمایی چه مضراتی برای سلامتی به دنبال دارد؟

نیترات ذاتا خطرناک نیست اما باکتری های روده توسط آنزیم نیترات ردوکتاز آن را تبدیل به نیتریت کرده که عوارض حاد و مزمن دارد به عنوان مثال دریافت مرتب نیترات موجب اختلالات تیروئیدی و سرطان معده می شود.

16- مدت زمان مجاز نگهداری گوشت چرخ کرده در فریزر و یخچال خانگی چند روز می­باشد؟

گوشت چرخ کرده در یخچال به مدت 2-3 روز و در فریزر خانگی تا 90 روز قابل نگهداری است.

17- آیا می توان غذا های اسیدی مانند آبغوره و آبلیمو و سرکه یا حتی رب گوجه فرنگی را در داخل بطری پلاستیکی نگهداری نمود؟

خیر باید حتما از ظروف شیشه ای استفاده کرد.

18- مهمترین راه پیشگیری از ابتلا به بیماری ناشی از انگل فاسیولا کدام می­باشد؟

انجام کامل مراحل پاکسازی و شستوشوی سبزیجات به ویژه مرحله انگل زدایی با استفاده از غوطه وری سبزیجات داخل محلول حاوی یک الی دو قطره مایع ظرفشویی به ازای هر لیتر آب به مدت 5-10 دقیقه.

19- آیا شستن سبزیجات با استفاده از محلول حاوی نمک و سرکه منجر به نابودی کامل انگل ها می­شود؟

خیر این محلول قادر به نابودی کامل انگل ها نیست و مرحله غوطه وری سبزیجات در محلول حاوی مایع ظرفشویی و سپس آبکشی نهایی ضرورت دارد.

20- آیا تماس مادر باردار با گربه می تواند عوارضی برای بارداری وی به دنبال داشته باشد؟

بله احتمال آلودگی به انگل توکسوپلاسما گوندی را به دنبال دارد که می­تواند منجر به نا بهنجاری های شدید اسکلت جنین شود.

21- آیا مصرف جوجه کباب آب دار و نیم پخته و تخم مرغ عسلی می تواند خطری برای سلامتی به دنبال داشته باشد؟

بله خطر ابتلا به ویروس آنفولانزای فوق حاد پرندگان را به دنبال دارد. این ویروس به حرارت حساس است و تنها در اثر پخت کامل مرغ و تخم مرغ از بین می ­رود.

22- احتمال آلودگی ذرت های کپک زده به چه نوع سمی وجود دارد؟ این سم چه عوارضی بر سلامت انسان می­گذارد؟

احتمال آلودگی آنها به سم آفلاتوکسین وجود دارد. این سم در برابر حرارت و پخت بسیار مقاوم بوده همچنین این سم سرطان زا است و موجب آسیب به کبد می­شود.

23- بهترین روش پخت و استفاده از سوسیس چیست؟

بهترین راه این است سوسیس آب پز شود یا اگر سرخ می شود حرارت کمی داده شود و به اصطلاح سرخ و رنگش هم قهوه ای نشود.

24- آیا نگهداری تن ماهی در یخچال جهت مصرف، سبب کنترل آلودگی آن می شود؟

خیر باکتری بوتولیسم مقاوم به سرما بوده و دمای یخچال سبب کنترل آن نمی­شود بنابراین باید زمانی که قصد مصرف داریم به مدت 15 دقیقه جوشانده شود.

25- آیا مورچه می­تواند خطری برای سلامتی انسان داشته باشد؟

بله کرمی با نام میکروسلیوم در مغز مورچه مستقر شده و هنگام سرد شدن هوا موجب فلجی موقت مغز مورچه می­شود طوری که دیگر تحرکی ندارد اگر غذای آلوده به این مورچه توسط انسان مصرف شود از این طریق کرم به بدن وارد شده و در کبد مستقر می­شود و تا چند سال زنده می­ماند و علائم یبوست ، کاهش وزن، سوء هاضمه ، بزرگ شدن کبد را به دنبال دارد.

26- مصرف کدام محصول لبنی احتمال آلودگی کمتری به تب مالت را دارد؟ چرا؟

مصرف ماست زیرا اسید موجود در ماست، باکتری عامل تب مالت را از بین می­برد.

27- علائم مسمومیت با هیستامین چه مواردی است؟

عوارض پوستی شامل خارش پوست و کهیر و همچنین عوارض گوارشی شامل اسهال، دل درد و استفراغ است. حس سوزش دهان موسوم به طعم فلفلی و نیز گرگرفتگی بدن هم ایجاد می شود.

28- سم آکراتوکسین در چه مواد غذایی وجود دارد و عوارض آن چیست؟

در انواع مواد غذایی خشک از جمله میوه، دانه، غلات و ادویه وجود دارد. اما بیشترین خطر مربوط به کشمش و مویز است. این سم موجب اختلال کلیوی و تومورهای مجاری ادراری می شود. همچنین باعث سرطان زایی، ناقص الخلقه زایی و آسیب کبدی می شود.

29- علل رشد سم قارچی اکراتوکسین چیست؟

دمای بالا و رطوبت زیاد حین انبارداری از علل رشد کپک هستند. هجوم آفات حشرات و یا آسیب فیزیکی و شکافتگی پوسته میوه، رشد کپک را افزایش می دهند.

30- چه مواردی موجب ابتلای انسان به انگل توکسوپلاسما می شود؟

مصرف میوه و سبزیجات شسته نشده، گوشت نیم پخته، کباب خونی، جگر آبدار و شیر غیر پاستوریزه باعث ابتلای انسان می شود. اجتناب از تماس و لمس گربه های ولگرد ضروری است.

31- آیا شکرک زدن عسل به معنای تقلب قطعی در آن است؟

خیر در عسل طبیعی هم شکرک زدن محتمل است با این تفاوت که در عسل طبیعی بافت شکرک نرم و لطیف است اما در عسل تقلبی سفت بوده و زیر دندان ایجاد صدا می کند. همچنین شکرک در عسل طبیعی پس از نگهداری طولانی به ویژه در دمای خنک ایجاد می­شود اما عسل تقلبی در مدت کوتاهی شکرک می­زند.

32- علائم بوتولیسم نوزادان چیست؟

علائم به صورت یبوست، سوءهاضمه، بیحالی، عدم کنترل سر و گریه­ های غیر معمول نوزاد است. این مسمومیت بسیار خطرناک بوده و اگر به موقع به پزشک مراجعه نشود خطر مرگ وجود دارد.

33- آلودگی با باکتری لیستریامونوسیتوژنز چگونه بروز می­کند؟

این باکتری غذاهای آماده مصرف را آلوده می­کند. این باکتری در افراد سالم موجب التهاب گوارشی شامل دل درد، اسهال و استفراغ می­شود. در سالمندان موجب مننژیت و گاهی مرگ می­شود. در بانوان باردار موجب سقط جنین و مرده­ زایی می­شود.

34- مصرف آجیل های کهنه چه عوارضی ایجاد می­کند؟

ممکن است موجب التهابات گوارشی نظیر تهوع، اسهال و دل درد شود. همچنین اگر آجیل شکستگی دارد یا دارای خلل و فرج است باید از مصرف آن پرهیز شود زیرا این خلل و فرج محل رشد کپک و تولید سموم قارچی سرطان زا است.

35-سم زرالنون در چه خوراکی هایی وجود دارد؟

در انواع دانه ها و غلات نظیر ذرت، گندم، برنج، جو و... وجود دارد. خطر آلودگی در مناطق مرطوب بیشتر است و رطوبت بالا در انبارها نقش مهمی در آلودگی غلات دارد.

36- علائم مسمومیت با بوتولیسم چیست؟

استفراغ، دل درد، خستگی، ضعف عضلانی، سردرد، گیجی، اختلالات بینایی نظیر دوبینی و تاری دید، یبوست، خشکی دهان، اختلال در تکلم و بلع و نهایتا فلجی قلبی و تنفسی منجر به مرگ حدود 10% از مبتلایان می شود.

تاریخ به روز رسانی:
1400/07/28
تعداد بازدید:
175
یزد، صفائیه، میدان عالم، بلوار شهدای گم نام، پردیس علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات سلامت و ایمنی غذا
 
03538209144 Email: rcfhs.ssu@gmail.com
Powered by DorsaPortal