تعریف رشته پزشکی اجتماعی
رشته های مختلف براساس روش و مفاهیم به سه گروه علوم پایه ، بالینی و پزشکی اجتماعی تقسیم می شوند. پزشکی اجتماعی با خصلت میان رشته ای خود وظیفه مطالعه سلامت و بیماری را در جوامع بشری از طریق شناخت نیازهای سلامتی ، طراحی مداخلات ، اجراو ارزیابی آن ها بر عهده دارد . پزشکی اجتماعی نخستین بار در اروپا ( اواخر قرن 19 ) به عنوان یک تخصص مطرح شد و مفاهیم و روش های آن در طول صد سال گذشته توسعه یافت . نگاه اجتماعی به سلامت و پیشگیری از بیماری موضوعی است که شیخ الرئیس بوعلی سینا آن را با تقسیم بندی علم طب به رشته حفظ الصحه و علم العلاج ، جایگاه پیشگیری را مقدم بر درمان دانسته است . در پزشکی اجتماعی ، جامعه جایگزین فرد بیمار – به عنوان کانون اصلی توجه – است و به همین دلیل افرادی که در جست و جوی مراقبتهای پزشکی نیستند نیز از آن برخوردار می شوند.
نقش رشته پزشکی اجتماعی
نقش اصلی پزشکی اجتماعی ، سنجش نیازهای سلامتی افراد ، جمعیت ها و جامعه است تا با طراحی ، اجرا و ارزیابی مداخلات موثر به نیازهای در اولویت پاسخ دهد . این نقش با نقش های پژوهش گری ، دیده بانی ، آموزش دهنده ، میانجی دانش ، حمایت طلبی ، مدیریت و رهبری پشتیبانی شده و همانند سایر متخصصان از نقش های عمومی تر همکار ، برقرارکننده ارتباط و یادگیرنده ی مستمر برخوردار است .
ماموریت گروه پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
پزشکی اجتماعی شاخه ای از علوم پزشکی است که در روند تحولات دانش پزشکی در جهان بر اساس دیدگاه فراگیر و ضرورت های روز افزون با ماهیتی چند رشته ای از سالها پیش مورد توجه قرار گرفته است . این رشته علمی با تاکید بر حق سلامتی برای آحاد مردم در جهت تامین عادلانه ، حفظ و ارتقاء سلامت جامعه به تشخیص و سنجش مشکلات در سطح جامعه و ارائه برنامه ها و مداخلات مورد نیاز می پردازد. گروه پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی یزد از سال 1388 به طور فعال آغاز به کار نموده است . این گروه در دانشکده پزشکی مستقر بوده و دارای 3 عضو هیئت علمی و متخصص پزشکی اجتماعی می باشد . دروس پزشکی اجتماعی و بهداشت 1 تا 5 به صورت آموزش نظری توسط این گروه برای دانشجویان پزشکی برگزار می گردد . همچنین ماهانه کارگاه های کارآموزی و کارورزی به صورت آموزش نظری در دانشکده و کسب مهارت در فیلدهای آموزشی صورت می گیرد . دارای 15 دانشجو دوره پودمانی مدیریت عالی بهداشت عمومی (MPH ) ویژه پزشکان خانواده پزشکی اجتماعی در حال حاضر می باشد.