۱۳۹۹ پنج شنبه ۲۱ فروردين
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید صدوقی یزد
هرم غذايي چيست؟

هرم غذايي يكي از اصلي ترين پايه هاي برنامه ريزي تغذيه اي براي جامعه است كه با استفاده از آن انواع گروه هاي مواد غذايي مصرفي اولويت بندي مي شوند. در واقع با استفاده از اين هرم، ميزان مصرف هر يك از مواد غذايي و نسبت مصرف آنها تعيين شده است.

هرم غذايي ابتدا در سال 1974 در سوئد منتشر شد، اما شناخته شده ترين هرم توسط وزارت كشاورزي ايالات متحده در سال 1992 معرفي شد كه آخرين به روزرساني آن در سال 2011 انجام گرفت.

 

هدف از تهيه هرم، راهنمايي افراد جهت دريافت كافي و ايمن مواد غذايي و مغذي مورد نيازشان است. تا به حال چندين نوع هرم براي گروه هاي مختلف طراحي شده است مانند هرم غذايي سالمندان، كودكان، گياهخواران و ... . امروزه برخي از كشورها هرم غذايي مخصوصي براي خود طراحي كرده اند؛ البته تفاوت هرم هاي كشورهاي مختلف ناچيز است و اغلب تفاوت ها به فاكتورهاي محيطي مانند مذهب، فرهنگ، دسترسي افراد به غذا و ... مربوط مي شود.

 

همانطور كه در شكل ديده مي شود، هرم غذايي داراي 6 قسمت است كه بصورت نامساوي تقسيم شده اند. نامساوي بودن بخش ها بدين معناست كه ميزان مصرف موادي كه قسمت بزرگتري را به خود اختصاص داده اند، مي بايست بيشتر از قسمت هاي كوچكتر باشد.

هر يك از اين قسمت ها متعلق به گروه غذايي خاصي است كه به تفصيل توضيح داده خواهند شد.

1-      گروه نان غلات

شامل: انواع نان، برنج، ماكاروني، گندم و جو

مقدار توصيه شده روزانه: 6 تا 11 واحد

هر واحد برابر است با: يك برش 30 گرمي نان - ½ ليوان برنج و ماكاروني پخته- ¾ ليوان غلات پخته

2-      گروه سبزي ها

شامل: انواع سبزيجات خام و پخته و آب سبزي

مقدار توصيه شده روزانه: 3 تا 5 واحد

هر واحد برابر است با: ½ ليوان سبزيجات پخته يا خرد شده- ¾ ليوان آب سبزيجات

3-      گروه ميوه ها

شامل: انواع ميوه هاي خام و پخته و آب ميوه ها

مقدار توصيه شده روزانه: 2 تا 4 واحد

هر واحد برابر است با: ½ ليوان ميوه هاي ريز مانند انگور- يك عدد ميوه متوسط- ¾ ليوان آب ميوه - ½ ليوان كمپوت- ¼ ليوان خشكبار - يك قاچ از ميوه هاي بزرگ مثل هندوانه

4-      گروه لبنيات

شامل: شير، ماست، كشك، پنير، دوغ

مقدار توصيه شده روزانه: 2 تا 3 واحد

هر واحد برابر است با: يك ليوان شير، ماست و كشكش رقيق - 45 تا 60 گرم پنير- 2 ليوان دوغ- 2 قاشق غذاخوري كشك غليظ

5-      گروه پروتئين ها

شامل: گوشت قرمز- ماكيان- ماهي- تخم مرغ- حبوبات

مقدار توصيه شده روزانه: 2 تا 3 واحد(150 تا 210 گرم)

هر واحد برابر است با: يك عدد تخم مرغ - 60 تا 90 گرم گوشت قرمز، مرغ يا ماهي - ½ ليوان حبوبات پخته = 30 گرم گوشت - يك سوم ليوان انواع مغز= 30 گرم گوشت.

6- گروه چربي و قندها

شامل انواع چربي ها و قندهاي ساده مثل سس سالاد، كره، سس مايونز، شكلات، مربا، ژله و ...

اين گروه مقدار توصيه شده دقيقي ندارند. اما كوچكترين قسمت مصرف روزانه را به خود اختصاص مي دهند.

توجه داشته باشيد كه در برنامه غذايي روزانه دو اصل تعادل و تنوع را درمورد همه گروه ها رعايت كنيد. بعنوان مثال  روزانه ميوه هاي مختلف (اصل تنوع) را در چارچوب مقدار توصيه شده (اصل تعادل) مصرف كنيد .

 

تاریخ به روز رسانی:
1398/03/26
تعداد بازدید:
404
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
آدرس پست الکترونیکی شما
شماره تلفن
توضیحات
تغییر کد امنیتی
کد امنیت
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی شهید آیت الله صدوقی یزد میباشد.
Powered by DorsaPortal