* نام و نام خانوادگی:خانم الهه ملک زاده
تحصیلات: کارشناسی علوم اجتماعی گرایش خدمات اجتماعی
سمت:مسئول واحد مددکاری اجتماعی
نام و نام خانوادگی:مهتاب مشایخی
کارشناس مددکاری اجتماعی
تلفن:03532632003الی6 داخلی163
روش اجرایی:
-در تمامی واحد ها و بخش هاکلیه پرسنل موظف به شناسایی بیماران آسیب پذیر هستند .
-اطلاع رسانی در مورد بیمارن آسیب پذیر بر عهده مسئول هر شیفت می باشد.
-ثبت بیماران ، آسیب پذیر در سیستم HIS قسمت مددکاری امکان پذیر می باشد و کلیه افرادی که به سیستم HIS دسترسی دارند می توانند بیماران آسیب پذیر شناسایی شده را در واحد مددکاری ثبت نمایند.
- در ساعات اداری مسئول مدد کاری روزانه از کلیه بخش در واحد هابازدید به عمل می آورد و بیماران آسیب پذیر یا نیازمند را شناسایی می کند.
-لیست بیماران آسیب پذیر جهت شناسایی بهتر از طرف واحد بهبود کیفیت و مددکاری تهیه و از طرف ریاست بیمارستان ابلاغ شده است.
-مددکاراجتماعی با حضور بر بالین آسیب پذیر با تحقیق میدانی و مصاحبه یا در صورت نیاز بازدید میدانی وضعیت مدد جویان را در نظر مادی و معنوی ارزیابی می نماید
-نیاز های بومی و شایع بیماران در بیمارستان توسط مدد کاری اجتماعی شناسایی و در اغلب موارد از طریق مجمع خیرین سلامت نسبت به رفع این نیاز اقدام می گردد.
-هماهنگی و تعامل تنگا تنگ با مجمع خیرین سلامت شهرستان و و سایر خیرین شهرستان و اطراف شهرستان جهرم جهت بر آوردن نیاز های مدد جویان شناسایی شده است .
-کلیه اطلاع رسانی در مورد بیماران مجهول الهویه ، بی خانمان و بدون همراه و .... از طرف بخش ها و واحد ها و واحد مدد کاری در اسرع وقت انجام می شود.واحد مددکاری هماهنگی های لازم را با سازمانهای حمایت گر از جمله بهزیستی ، کمیته امداد و مجمع خیرین سلامت و ... جهت تامین رفاه و با هزینه های درمانی انجام می دهد.
-با توجه به این که بودجه بیمارستان محدود می باشد و ارائه تخفیف و با در نظر گرفتن منابع موجود در جهت تسهیل پرداخت هزینه های درمانی با بررسی وضعیت مالی بیماران و اعلام نظر تخصص انجام می گیرد . نقطه قوت بیمارستان استفاده از حمایتهای مالی خیرین جهت تامین هزینه های درمانی بیماران می باشد.
-در شیفتهای عصرو شب و روز های تعطیل کلیه اقدامات مربوط به مددکاری و شناسایی بیماران آسیب پذیر و ... بر عهده سوپروایزر وقت می باشد که باید هماهنگی های لازم را طرف مسئولین شیفتهابا سوپروایزر انجام گیرد.
- گزارش مربوط به عملکرد واحد مدد کاری به صورت فصلی و سالیانه به مدیران اجرایی بیمارستان و معاونت درمان ارسال می گردد.
-بانک اطلاعات / موسسات خیریه و اشخاص حقیقی و خصوصی خیر و سایر سازمانها و سامانه های حمایتی از مدد جویان تهیه شده است.
-شناسایی و جذب منابع خیرین برای حمایت اجتماعی مالی از مدد جویان در قالب مجمع خیرین سلامت انجام می گیرد.
-واحد مددکاری بیمارستان کلیه بیماران دارای ناتوانی های جسمی ، اختلالات روانی ، کودکان بی سرپرست و سرپرست را شناسایی نمود و جهت ادامه روند درمانی / تشخیص / توانبخشی وبه صورت تلفنی یا حضوری در خصوص مصرف دارو ، ویزیت وسایر نیازمندی ها پیگیری می نماید.
- واحد مددکاری جهت ارجاع بیماران بی خانمان یا بد سرپرست هماهنگی لازم را با اورژانس اجتماعی بهزیستی به عمل آورد.- انجام پروتکل های تخصصی مددکاری اجتماعی حمایت یابی مشاوره مددکاری و ارجاع و مدیریت مورد به سایر ارگانهای مربوطه
- حمایت یابی درون و برون سازمانی بیمارانی که فاقد بیمه و مدارک شناسایی و کارت ملی
- رسیدگی به مسائل و مشکلات قضائی بیماران معرفی شده از طریق مراجع قضائی و انتظامی و ارائه راهنمایی های لازم
- شناسایی افراد بیبضاعت و رسیدگی به مشکلات فردی، اجتماعی، اقتصادی، خانوادگی و روانی آنها از طریق مصاحبه، مشاهده و بررسی و مدیریت مورد
- ارتباط مداوم با پذیرش واحدها و همفکری در نحوه پذیرش بیماران مراجعه کننده
- معرفی بیماران و و خانواده های بیبضاعت به نهادها از جمله کمیته امداد، بهزیستی، مؤسسات خیریه